Skrevet av: Paal Stenaas

Paal er mat-entusiast og er også kommunikasjons ansvarlig hos vivamart.no.

Trenger du krydder i tilværelsen?

Vi nordmenn trenger sannelig litt mer krydder i tilværelsen.

I vår tradisjon har salt og pepper dominert matlagningen. Er vi dristige, så blir det kanskje litt hvitløk eller chili. Er du åpen for nye, spennende smaker, bør du la deg inspirere av det indiske kjøkken. Der er krydder svært så viktig.

 På vivamart.no finner du et stort utvalg av indiske kryddere og krydderblandinger.Legg i handlekurven – og vi kommer hjem til deg med varene.

I indiske husholdninger nøyer de seg ikke med de krydderblandinger du kjøper ferdig, men ofte lager de sine egne krydderblandinger, etter oppskrifter som går i arv fra generasjon til generasjon. Lag din egen favoritt-krydderblanding, du også.

Det er viktig å ta hensyn til de forskjellige kryddernes spesielle egenskaper. Det gjelder styrke, smak, lukt, farge, utseende og sunnhetsgrad. Noen kryddere er viktig for smaken, mens andre for  farge og lukt. Indisk mat stimulerer mange sanser på samme tid. Har du ikke lyst til å eksperimentere litt? Du får hjelp av oppskriftene som er utarbeidet av de beste indiske kokkene. Det er ikke nødvendig med en mastergrad for å klare å lage disse rettene.

Marianne Debourg har skrevet litt om hvordan matkulturen er forskjellig fra region til region i India:

Det indiske kjøkkenet er svært forskjellig i de ulike regionene. Forskjellene skyldes klima, historie og religion.

De ulike regionene

I nord er klimaet kjølig. Her er det mer fruktbart og grønnere enn i mange andre deler av India. Her trives husdyr, man dyrker korn og bruker både smør og fløte i matlagingen.

Lenger sør spiser man mer krydret mat og bruker mye frukt og grønt i matlagingen.

Langs kysten, spesielt i Sørvest-India, spiser man mye fisk og skalldyr. Her bruker man kokosmelk i matlagingen i stedet for melk og fløte.

3 store kjøkken

Vanligvis kan man dele den indiske maten i tre store kjøkken:

Tandoorikjøkkenet: Smakssetter først og fremst grillet mat.

Karrikjøkkenet: Står for de berømte grytene.

Det vegetariske kjøkkenet: Er dominerende i store deler av India.